Spor er «kult» -tanker om spor, for de som gidder og lese….:)

Jeg synes spor er noe av det som er morsomt med hundetrening.  Igjennom mange år har jeg hatt utallige sporkurs, jeg har gått mange spor både på trening og praktisk, men hundens egenskaper slutter aldri å fascinere meg.  Og det beste av alt, man blir aldri utlært.

Jeg blir jevnlig spurt om spor fra flere forskjellige hold, så jeg tenkte jeg skulle dele noen tanker ved å vise et par videoer og kommentere det som jeg observerer, det som er bra og det som kan bli bedre.

I går trente jeg sammen med en av minste faste treningsmakkere Ann – Kristin m/Bjørnulvs Ultra.  Ultra har et godt grunnlag på spor, men fokuset den siste tiden har vært på rundering(mye rundering 🙂 ).  Spor har blitt nedprioritert. Tidligere hevdet jeg at sporet kunne man bare vente med til hunden fikk en viss alder.  Jeg poengterte  at sosialisering, miljøtrening, trening av forsterker og søksutvikling var de viktigste byggesteinene, og det gjelder fortsatt.  Men, jeg ser nå  helt klare fordeler med å starte sportreningen tidligere og ikke minste starte treningen på en litt annen måte enn det jeg gjorde tidligere.

Hovedforskjellene er:

1:  Slutthandlingen læres inn først skikkelig.  For Ultra sin del, jobbet vi hardt en periode for å få en stabil dekkmarkering før vi startet å gå spor.

2:  Sporinnlæringen starter mye tidligere enn før.

Fordelene synes å være følgende:  Det som læres inn i tidlig alder setter seg i  hjernebarken på en helt annen måte og bedre ved læring i ung alder.  Det kan også se ut som om at man slipper de store mengdene med vedlikeholdstrening man må ha hvis man venter til hunden blir eldre.  Ved å lære hunden hva den skal gjøre i slutten først, lærer hunden mye raskere riktig sporatferd, og treningen går mye kjappere fremover.

Så til spor 1:

Lengde:  Ca 500 meter(videoen viser ikke hele sporet)

Alder:  Ca 10 – 15 minutter

Underlag:  Forskjellige typer grus, asfalt, blåbærlyng, sauebæsj, asfalt m/flis og jord. Det har vært mye trafikk her tidligere på dagen, men underlaget er i hovedsak ubeferdet bortsett fra ferske overkjøringer med bil.

Vind:  Nærmest vindstille

Vær:  ca 17 grader, pent tørt vær, antas at luftfuktigheten er god

Treningsmomenter:  Ukjent oppgave – lese hund, startprosedyrer(uvanlig start), underlagsskifter, få apporter og et stykke imellom:

VIDEO 1 (AK og Bjørnulvs Ultra(Torneryds Qarsten/Bjørnulvs Jippi)

Kommentarer:

Dette er selvfølgelig et bra spor og et godt stykke arbeid, men jeg er jo en irriterende pirk, så hvis hundefører skal lære noe må man jo dissekere hele sporet 🙂

Dette er en god startprosedyre.  Hundefører blir tatt litt «på sengen», og det er mulig at kan munne løst dette på annet vis enn å krype etter.  Men underholdningsverdien er det jo ikke noe og si på :).  Ekvipasjen gjør et godt stykke arbeid frem mot første overgang grus/asfalt.  Der er det lagt en 90 grader rett ut på asfalt.  Hunden marker riktig, men det kan se ut som om hunden velger å følge et fersk bilspor, før den vender opp og tar sporet.  Er ikke så mye annet å gjøre her for hundefører enn å følge etter. Hunden gjør et godt stykke arbeid på asfalten.  Er litt uenig i at hundefører etter hvert korter ned på linen.  Denne hunden har så stor forståelse at den kan få lov til å løse dette selv.  Observerer at når det blir mye flis på asfalten endrer fertbildet seg, slik at hunden må foreta en kalibrering.  Hundefører leser hunden godt og står i ro.  Litt treg neddekk på første gjenstand, og upresis belønning fra fører.  Synes også at hunden etter første gjenstand bruker litt unødvendig tid for å komme på sporet, men selvfølgelig her kan det være forhold som vi ikke er herre over.  I blåbærlyngen blir det mye fert , og hunden flyter en del, noe som vanskeliggjør lesingen av hund for hundefører.  Finner imidlertid gjenstand, og har en kjappere neddekk. Hunden begynner å bli sliten og klarer ikke å opprettholde samme søksintensitet ned i bakken, men har likevel stålkontroll på sporet.

Helhetsinntrykk.  En ekvipasje med god kjemi som jobber sammen mot felles mål, hunden har stor forståelse for alle underlag og er svært motivert for å gå spor. Den går selvfølgelig bra spor, spesielt med tanke på det manglende treningsgrunnlaget.  Jeg mener at innlæringsveien og innlæringstidspunktet på Ultra er årsaken til at hunden til tross for manglende trening holder dette nivået.

Arbeidsoppgaver:

1:  Jobbe mer med markeringer. Fokusere på kjappere neddekker.  Markeringene er stabile, når hunden ligger.  Bruke forskjellige type gjenstander med forskjellige sporleggere

2:  Jobbe variabelt på lengde. Øke søksutholdenhet

3:  Fortsette med underlagsskifter.  Mer av overganger hardt – skog – hardt.

Mål.  Fører setter begrensningene.

 

Spor 2:

Lengde:  Ca 200

Alder:  Ca 10 – 15 minutter

Underlag:  Forskjellige typer grus og grus

Vind:  Nærmest vindstille

Vær:  ca 17 grader, pent tørt vær, antas at luftfuktigheten er god

Treningsmomenter:  På grunn av feltsøksatferd i sporet, er sporet lagt på litt myk grus for å få fremdrift slik at riktig  atferd blir belønnet

Spor 2 Politihundeaspirant «Bjarne»

 

God start og stort sett bra flyt.  Ramler litt av noen ganger på grunn av terrenget.  Bra markering.  Liker ikke pissing i sporet, men hundefører har nok rett og slett luftet dårlig, Fy!.  Fornøyd med responsen, fortsetter litt til med det samme til atferden har befestet seg.

Det er bare en ting å gjøre …….TRENE MER 🙂

 

Valpebading :)
Valpebading 🙂

 

 

Reklamer

Én kommentar Legg til din

  1. Charlotte Haahr sier:

    Hei og takk for nyttig info vedrørende spor.
    Mvh Charlotte

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s