Spor er gøy – når det funker :)

Det fleste av mine følgere/lesere har vel fått med seg at jeg er over middels interessert i sporarbeid.  I ettermiddag fant jeg ut at det var på tide og gi Nemi noen utfordringer på hardt underlag. Hun har så vidt blitt presentert for asfalt, så jeg fant ut at det var vel på høy tid.

Jeg har gjennom årene prøvd mange forskjellige tilnærminger til spor, og jeg tror i hovedsak jeg har kommet sånn noenlunde i mål med det fleste varianter. Gjennomgående har jeg trent mye momenter, og innledningsvis har jeg vært nøye på kontroll.  Riktig oppbygning av sporet og belønning av riktig atferd har vært viktige momenter. Med denne hunden har jeg litt lyst til og eksperimentere litt.  Grunnen til det er at jeg tror at jeg har et individ som egner seg til det, og jeg har en tanke om at jeg har lyst til og nå enda lengre, da sett i et tjenestehundeperspektiv.  Jeg har ikke sporet så mye med Nemi, men det jeg har gjort ser ut til og være vellykket. Jeg har selvfølgelig laget en plattform i forhold til søksutvikling, miljø, forsterker etc..

Hovedtanken denne gangen er og overlate mer til hunden. Rett og slett la hunden få mer ansvar. Jeg tror at overgangen til tjeneste blir mindre, den blir mer selvstendig og mindre avhengig av hjelp. Jeg har tenkt og jobbe mye med spontantspor, la hunden styre hastigheten i sporet i større grad, og heller la den få gå av så det suser. Sportapene må hunden i hovedsak fikse uten min hjelp. Jeg håper og tror at hunden lærer mere da. Tanken er også ganske så kjapt gå over til mer besmittet underlag, i hvert fall tidligere enn det jeg har pleid og gjort.

Så da gjorde jeg nettopp det i ettermiddag.  Jeg la ut et spor på ca 300 meter, uten gjenstander.  Det ble ca 15 – 20 minutter gammelt, og jeg gikk vekselvis på grus og asfalt. Jeg filmet med høyre hånd  og hadde sporlina løst i venstre. Filmen bærer vel preg av det. På filmen ser dere at hun går av på første overgang mellom grus og asfalt, og surrer litt, men finner ut av det. Jeg følger på hunden i rask gange, hadde jeg holdt igjen og hjulpet henne med og senke tempoet hadde dette sikkert sett mer ryddig ut, men denne gangen var tanken nettopp det motsatte… :).

Evaluering.  Liker den høye motivasjonen, utholdenheten og at hun «jakter» i sporet.  Liker de raske beveglsene på hodet og kroppet som sier noe hvor mye dette sporet betyr for henne. Ser ut til at hun er bekvem med og søke i asfalten. Hun får litt for mye løp i beina når hun går av, og lufter snuten litt høyt, men tror at det er bare erfaring. På sikt må det bli enda mer balanse mellom hastighet på bein og nesefrekvens.  Nesefrekvens må opp og hastighet på bein må ned.

Nemi på hardt! 🙂

 

 

Reklamer

Én kommentar Legg til din

  1. Cato Holm sier:

    Interessant å se jobben Nemi gjør. Toppetasjen får kjørt seg Tor. Har tro på det du skriver om erfaringsbasert læring. Ikke akkurat ipo spor. Men hunden må bruke sanser, erfaringer samles og læring skjer. Gleden i søket ligger langt utenpå. Tror jeg må ut i morgen tidlig å legge spor på Kløfta. Takk for innsyn. Hilsen Cato

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s