Innlæring av spor

Froulunds Gangster

Sporinnlæring er et tema som har interessert meg i svært mange år.  I 2008 ble jeg bedt om å skrive noe gode råd om spor og da skrev jeg dette: 10 gode råd om spor.

Fortsatt er det slik at jeg står godt inne for de rådene, men heldigvis har jeg fått påfyll i løpet av de siste årene(mener jeg selv i hvert fall 🙂 )

Det er mange måter å lære inn spor på, og som alltid i forbindelse med hundetrening så er det ingen fasit.  Det er mange faktorer som påvirker innlæringsveien som f.eks individet, kunnskapen i treningsmiljøet ditt, målene dine og hvilke teknikker du som hundefører behersker.

To av mine valpekjøpere har valgt å prøve Dick Staal sin metodikk. Dick Staal er en anerkjent hundefører/trener fra Nederland som trener i opp politihunder til Nederlandsk politi.  Et lite eksempel på hva han får til med unge hunder kan du se HER. 

Metodikken er på ingen måte ny, men Dick Staal har en gjennomprøvd metodikk som har vist seg å være effektiv.  Eneste «hake» er at metodikken er krevende å gjennomføre i og med at hunden trenes ifra den er ca 6 uker gammel og ved samtlige måltider.  Det vil si at hunden må «jobbe» for maten totalt fire ganger om dagen den første tiden.

Dick Staal starter med å lære hunden slutthandlingen for den øvelsen som skal trenes inn.  For spor er det dekkmarkering som gjelder.  Når markeringen er i orden, kjøres det baklengskjeding til valpen har skjønt at den må gå spor for å få belønning. Valpen lærer å markere på pappspiker.  Det er fordi det er så mye brostein i Nederland, og da er det praktisk å bruke en spiker som kan slåes ned i mellom brosteinene.

Det å lære inn slutthandlingen først er noe som flere andre miljø gjør.  Erfaringene er gode, men man har erfart at det er viktig å huske på søksutvikling, miljøtrening og trening på forsterker.  Det er viktig at fokuset på slutthandling ikke blir så stort at det f.eks går utover søksutviklingen.  Det er ingen vits med strålende markeringer, hvis hunden ikke har motivasjon for å søke, evne til funn eller søksutholdenhet.

Roy m/Bjørnulvs Xia(Froulunds Gangster/Bjørnulvs Ultra) er den som har kommet lengst med sportrening og dekkmarkering. Roy har lært hunden å markere på denne:

apportgjenstand

Bjørnulvs Xia er nå tretten og en halv uke, og sporet ser slik ut:  Bjørnulvs Xia – sporinnlæring

Det er alltid noen detaljer og ta tak og tilbakemeldingen til Roy fra meg var som følger:

«Dette ser veldig bra ut. Pass på at du treffer sporet tilnærmelsesvis 90 grader. Da får du med deg momentene analyse av hvem sporlegger er og retningsbestemmelse inn i treningen . Husk også å varier avstand frem til sporet. Variasjonen bør være fra en halv meter og kanskje til 100 meter etter hvert. Da lærer du hunden at den skal søke fra «skoa» dine. Tror også du kan bruke en lengre line, slik at hun får mer å jobbe på. Men, hun har helt åpenbart forstått hva dette går ut på, og hun har glede av det, så det er bare og fortsette. Men husk, så snart du har dratt «strikken» litt, må du gå tilbake igjen for å bygge grunnmur».

Takk Roy for at du ga meg tillatelse til å bruke din video på hjemmesiden min.  Sporty!  Du gjør en veldig god jobb med Bjørnulvs Xia. 🙂

 

Reklamer

Én kommentar Legg til din

  1. Cato Holm sier:

    Mye lærestoff i dette Tor. Kan du gi tillatelse til at dette teykkes i «Schæferhunden»? Årsak er at jg synes bladet trenger et faglig løft.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s